Ligt je tuin vol met grindtegels? Buxushaagjes die dood zijn gegaan? Grote coniferen en andere struiken? Ook als je geen geld hebt om je hele tuin op de schop te gooien, kun je in een paar stappen je tuin weer modern en mooi maken. Zonder je hele bankrekening te hoeven plunderen.
Wie weleens in de tuinen van Appeltern is geweest, weet het: tuinstijlen zijn in de loop van de jaren enorm veranderd. In de verschillende tuinen die je daar kunt bekijken, heb je soms het gevoel dat je terug in de tijd gaat.
Zo gebruiken we tegenwoordig vaak grote tegels, zien we bloeiende vaste planten, en natuurlijk veel veranda’s en buitenkeukens. Pakweg vijfentwintig jaar geleden daarentegen, zag je in tuinen paadjes en terrassen van cobblestones, borders met veel heesters en de bekende kunststof Hartman tuinstoelen.
Als jij zo’n tuin hebt, en je wilt hem graag veranderen, volg dan deze drie stappen om je tuin een moderne uitstraling te geven.
Stap 1: Haal je grootste bron van ergernis weg
Kijk kritisch naar je tuin en maak eens een lijstje van de dingen die je opvallen. Wat vind je mooi? Misschien is dat wel die ene boom die in het voorjaar mooi bloeit. Of de klimplant die de schutting mooi bedekt. En waar erger je je het meest aan? Voor de een is dat het ouderwetse tuinhek, voor de ander de te grote struiken of de wat verzakte betonnen bloembak. Schrijf op welke dingen jij in je tuin tegenkomt.
Als je je lijst hebt gemaakt, probeer dan te bepalen wat je grootste bron van ergernis is. Die ga je namelijk als eerste aanpakken. Al het andere kan wachten.
Dus: is je grootste ergernis de halfdode boom in de voortuin? Haal hem eruit. Zijn het de kleuren van de schutting? Schilder hem over.
Kijk, nu oogt het direct een stuk beter.
Stap 2: Vernieuw wat kapot is
In een oudere tuin, zie je de sporen van de tijd. Schutting kunnen scheef gaan staan, tegels verzakken en bloembakken breken. Kijk kritisch wat je met je budget kunt aanpakken.
Je hoeft zeker niet al je tegels te vervangen, maar wellicht kun je ze wel weer recht leggen, of anders gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het bekende omdraaien van grindtegels. Of leg ze in een ander patroon (blokverband, halfsteens, of maak een mix van verschillende soorten en formaten tegels). Hetzelfde geldt voor je schutting: is een groot deel nog goed, vervang dan alleen de delen die kapot zijn.
Je kunt materialen in je tuin aantreffen in allerlei vormen: recht, rond, diagonaal, organisch. Welke stijl je tuin ook heeft: al deze vormen kunnen passen bij een moderne tuin. Handig, toch!
Stap 3: Kies voor moderne beplanting
Beplanting maakt je tuin af. Als je je beplanting (deels) aanpast, krijgt je tuin een compleet andere uitstraling. Dit maakt misschien wel het grootste verschil tussen een ouderwetse en moderne tuin. Een voorbeeld: vervang een haag van half bruine coniferen door een nieuwe haag van olijfwilg.
Of vervang in een border met veel heesters een aantal door grassen en bloeiende vaste planten zoals nepeta (kattenkruid), salvia en geranium.
Je hoeft zeker niet al je planten te vervangen. Ook hier geldt: waar maak je de meeste impact? Pak bijvoorbeeld de border direct naast je terras aan, of de beplanting die je het meest vanuit je huis ziet. Tip: je kunt vaste planten in een klein formaat kopen (P9, dat zijn de kleinste potjes bij het tuincentrum). Ze groeien namelijk in een paar jaar tot hun volwassen grootte. Het scheelt je veel geld als je je planten klein koopt. Lees meer over waar je op moet letten als je nieuwe planten gaat kopen.
Klaar met de drie stappen? Dan is het nu tijd om te genieten van je ‘nieuwe’ moderne tuin.